Folklore Shqip

Folklore dhe kenge Labe nga Shqiperia, Çameria dhe nga Arbereshe't. Muzika original e kombit ton. Muzik folk shqip nga veriu Ghegve dhe nga jugu Labve dhe Toskve. Kenge patriotike si p.sh. Dervish Shaqe's ne veri, dhe kenget melodike, dashurije, etj. ne jugu si Ylly Baka dhe me shume.

Dhe te them qe kenget Labe kan me mijë vjet. Kshtu si thot Plutarku (46-125) gjeograf dhe historian i Greqise, qe kenga "polifonike" ka lindur prane liqenit te Butrintit. Eshte mbyture nje anije dhe njerzit te mbledhur vajtojne humbjen e femijeve te tyre.

Ketu fillon nje pjese e kengave Folklore Shqip

Çameria Folklore - Potpuri


Dervish Shaqa - Kenge e Kamber Loshit


Ylli Baka - Fisnik Dem Baba Dem ( Me shum nga Ylli Baka te nje postim vetem per te )


Nikolle Nikprelaj - Lahuta


Epirus Folklore: Ilia Basho & Thoma Loli - Lerma Vajzen (Muzik Arvanite, qe jan Shqiptar nga jugu e shqiperi's, qe kan luftu bashk me greeket dhe jeton ne greqi)


Elsa Lila Këng për Chamerin (Nje keng shum te bukur nga Elsa Lila)


Vaj dhe Mall per Camerine


BABA TOMORI


Τέι γκά μάλι - Tej ga mali / Thanassis Moraitis


Kenge per Ali Pashe Tepelena


Kenge Labe (Laberias song) - Ali Pasha vjen me kembe! (Ka edhe informacione per historin e tij))


Dervish Shaqa - Pyte Kosova per nje Qike


Nikolle Nikprelaj - Kenga e Zagrebit


Nje dëgjim te kendshem te këtyre kengave - Folklore Shqip

0 comments: